<Vakantie Kaapstad & Zuid-Afrika Reizen>

zaterdag, maart 05, 2005

Nieuwe Revue, oh sorry, NRC over Zuid-Afrika: Alsjeblieft...
Vorige week werd de begroting gepresenteerd voor Zuid-Afrika. De economische groei lijkt gemiddeld 4% te zijn in de komende jaren in Zuid-Afrika, iets wat in Nederland momenteel de hele voorpagina zou beslaan. Echt weer top ontwikkeling nu.254. en wat leest dikkie dik in het NRC vandaag:

Titel: Angstige Zuid-Afrikaan leeft in betonnen jungle
verschuift de eind redacteur elk half jaar verder? waarom lijkt het alsof elke Nederlandse journalist of eind redacteur in Nederland alleen maar weer elk half jaar weer denkt "dit is een relevant verhaal": het geweldsverhaaltje uit Johannesburg.
Kan de journalist niet de absurde, wereldwijd als voorbeeld gebruikte enorme opleving in de binnenstad van kaapstad verhalen? Of juist de urban renewal en revival die zelf in Johannesburg plaatsvindt? Ok, het moet slecht nieuws zijn: dan schrijf over het absurde feit dat de sterfte cijfers de afgelopen jaar bijna verdubbeld zijn; een teken dat aids (of mbeki's policy) zijn tol al eist. Maar niet weer het:

Angstige Zuid-Afrikaan leeft in betonnen jungle
(luister naar Dikkie Dik in Johannesburg: geschreven door nijntje, sectie buitenland: NRC....)

Zuid-Afrikanen zijn geobsedeerd door 'veiligheid', ze zijn beter bewapend dan de politie.
(bron: nrc.nl)

De verkoper heet Fred, praat met een Duits accent en heeft naar eigen zeggen ,,al 35 jaar ervaring op de straten van Johannesburg.
(bron: nrc.nl)

"Ik heb er net nog 1 verkocht aan een man die zijn kogelvrij vest aantrekt als hij in de tuin gaat werken"
(bron: nrc.nl)

Fred maakt Zuid-Afrikanen heel gelukkig
(bron: nrc.nl)

Prikkeldraad is uit. (bron: nrc.nl)

Het is wel erg leuk, in de buitenland sectie van de "beste krant" van Nederland: nijntje taal in het NRC tegenwoordig. Is de doelgroep van het NRC zodanig uitgehold door stress en sbs of heeft Dikkie dik van Sesamstraat het stramien van de redactie formule aangetast dat er zelfs geconcureerd moet worden met de onderwerpen, en schrijfvermogen van de nieuwe revue? Mijn mening: waarom weer dit verhaal, johannesburg is slecht
(is het deels ook) deel 432 waarom niet 1 van de vele verhalen die steekhoudend zijn, meer dan 1 dag werk kosten, niet in nijntje taal geschreven zijn en vernieuwend zijn (ik zeg niet gedurfd, maar op zijn minst vernieuwend).

de plaat is blijven hangen op johannesburg: same old story..alleen is de dj nijntje.

artikel lezen: